Portfel należności polskich przedsiębiorstw - kwiecień 2019 r.

środa, 5 czerwca 2019 r.

Badanie "Portfel należności polskich przedsiębiorstw" rozpoczęto w pierwszym kwartale 2009 roku. To wspólny projekt Konferencji Przedsiębiorstw Finansowych w Polsce i Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej SA, którego celem jest bieżące monitorowanie portfela należności w polskich przedsiębiorstwach, a także obsługi zobowiązań przez polskie przedsiębiorstwa. Prezentujemy raport z I kwartału 2019 roku.

Po osiągnięciu historycznego szczytu w styczniu 2018 r. na poziomie 92,1 punktu, w kolejnych badaniach wartość Indeksu Należności Przedsiębiorstw (INP) oscylowała wokół 90 punktów. Najnowsze badanie wskazuje na kolejny już, ale znacznie silniejszy niż wcześniejsze, spadek wartości INP. W kwietniu 2019 r. wartość INP wyniosła 87 punktów, co jest najniższą wartością indeksu od lipca 2013 r.