W dniu 2 maja br. infolinia będzie czynna w godzinach 08:00-16:00.

Wtorek, 02 kwietnia 2013 r.
Ograniczamy ryzyko social lending
Pożyczki „społecznościowe” to coraz popularniejszy sposób na pożyczanie pieniędzy. Na polskim rynku działają już portale: Kokos.pl, Finansowo.pl, Pozycz.pl, Zakra.pl czy Ducatto.pl. Na początku kwietnia pojawi się kolejny serwis – TrustBuddy.com. Ten skandynawski inwestor zamierza korzystać ze sprawdzonych na swoim rynku rozwiązań, czyli dywersyfikacji środków inwestora na różne pożyczki.
Zainteresowanie stronami internetowymi, za pośrednictwem których użytkownicy sami pożyczają sobie pieniądze, rośnie. Jest to opłacalna alternatywa dla ofert instytucji finansowych. Umożliwiają szybkie uzyskanie pożyczki, bez formalności, oraz długich procedur bankowych. Z drugiej strony to atrakcyjna możliwość inwestowania. Przez 5 lat funkcjonowania serwisu kokos.pl za jego pośrednictwem pożyczono łącznie 85,6 mln złotych. Portal finansowo.pl pośredniczył w transakcjach na kwotę 58,9 mln zł. Rosnącą popularność takich ofert oraz duży potencjał polskiego rynku zauważyła szwedzka firma TrustBuddy.com, która działa na rynkach Skandynawii i od niedawna w Hiszpanii. Przyjmuje inny model biznesowy niż polskie portale oferujące tego typu usługi. Wpłacane do serwisu pieniądze, zostaną automatycznie podzielone na różne pożyczki. Wpłacający nie musi decydować komu udziela pożyczki. Podział wkładu na kilku klientów, daje także większą gwarancję uzyskania zwrotu. Dotychczas zainteresowaniem rodzimego rynku cieszyły się pożyczki „społecznościowe” oparte na modelu wykorzystującym aukcje. Osoby zainteresowane wzięciem lub udzieleniem pożyczki zamieszczają swoje oferty na portalu. Jeśli dojdą do porozumienia, transakcja zostaje przeprowadzona.

Wszyscy pożyczkobiorcy serwisu TrustBuddy.com przechodzą weryfikację zdolności kredytowej aby ograniczyć ryzyko niewywiązywania się z płatności. Jednym z elementów weryfikacji będzie współpraca z Krajowym Rejestrem Długów Biuro Informacji Gospodarczej SA.

– Segment pożyczek społecznościowych pojawił się w Polsce 5 lat temu i od tego czasu ciągle rośnie. Takie pożyczki obarczone są ryzykiem, dlatego bardzo istotne jest całościowe weryfikowanie pożyczkodawców. Cieszymy się, że tak potężny skandynawski gracz, jakim jest TrustBuddy.com, zwrócił się do nas z prośbą o współpracę. Świadczy to o dużej odpowiedzialności pomysłodawców usługi. Serwis nie jest właścicielem pożyczanych pieniędzy, to pożyczkodawcy ponoszą pełne ryzyko, ale twórcy dbają o bezpieczeństwo inwestorów, chociażby przez takie działania jak sprawdzanie, czy pożyczkobiorca nie jest dłużnikiem. Podpisaliśmy umowę, na mocy której serwis otrzyma możliwość sprawdzania osób zainteresowanych pożyczaniem pieniędzy w Krajowym Rejestrze Długów – mów Adam Łącki, prezes Zarządu Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej SA.

Pożyczkami społecznościowymi bardzo często zainteresowani są ludzie, którzy nie mają swojej historii kredytowej w banku, dlatego aby sprawdzić ich rzetelność płatniczą należy pozyskać dane z innych sektorów gospodarki. Informacja o tym, czy klient opłaca rachunki za czynsz, telefon, prąd, czy gaz dużo mówią o jego moralności płatniczej i skłonności do spłacania zobowiązań.

– Krajowy Rejestr Długów jest jedną z trzech firm sprawdzających wiarygodność klientów w Polsce, z którą wspołpracę TrustBuddy uznaje za ważny element działalności. Naszym celem jest płynność oraz uzyskanie bezpiecznych warunków pomiędzy członkami, dlatego weryfikacja naszych pożyczkobiorców jest tak ważna – mówi Jens Glasø CEO firmy TrustBuddy.com.

Serwis wyznaczył sobie grupę docelową liczącą 5,4 mln mieszkańców osób i oczekuje, że stanie się rentowny po pierwszym roku działalności. W tym roku, prócz debiutu na polskim rynku, pojawi się ze swoim produktem także w Estonii. Pod koniec roku 2013, z początkiem roku 2014 TrustBuddy rozpocznie działalność w Niemczech i Anglii.