Środa, 01 września 2010 r.
Skrzydła KRD rozdane po raz trzeci
20 firm, instytucji, gmin, urzędników, dziennikarzy, ekspertów i naukowców zostało uhonorowanych Skrzydłami Krajowego Rejestru Długów podczas uroczystej gali, jaka odbyła się 17 września w Teatrze Kamienica w Warszawie. KRD po raz trzeci przyznał swoje wyróżnienie za propagowanie etyki i bezpieczeństwa w biznesie .
Spotkanie rozpoczął nastrojowy minikoncert fortepianowy w wykonaniu… Adama Łąckiego, prezesa Zarządu Krajowego Rejestru Długów, który przy dźwiękach muzyki wraz z prowadzącą uroczystość Małgorzatą Kożuchowską przypomniał najważniejsze fakty z 7-letniej już historii Krajowego Rejestru Długów. Uzupełnieniem tych wspomnień była projekcja w… starym kinie. Ponad 170 gości – przedstawicieli największych polskich firm, instytucji, urzędów i mediów – obejrzało stylizowany na wczesne lata 30. XX wieku film o kluczowych wydarzeniach w działalności KRD, dzięki któremu niezmiennie jest on niekwestionowanym liderem rynku informacji gospodarczej w Polsce.

- Tej pozycji nie osiągnęlibyśmy bez Państwa, naszych klientów. Dziękuję Wam za to, że jesteście z nami cały czas, za Wasze życzliwe uwagi i sugestie, które pozwalają nam cały czas doskonalić Krajowy Rejestr Długów – dziękował zaproszonym gościom Adam Łącki.

Statuetki za etykę
Kulminacyjnym punktem gali było wręczenie statuetek Skrzydła KRD, przyznawanych od 3 lat firmom, instytucjom i osobom szczególnie zasłużonym w propagowaniu idei etyki i bezpieczeństwa w biznesie oraz budowaniu systemu wymiany informacji gospodarczej w Polsce. W tym roku takich wyróżnień było 20. W świetle reflektorów, błysku fleszy fotoreporterów i towarzystwie telewizyjnych kamer wręczali je wyróżnionym Małgorzata i Maciej Kaczmarscy, właściciele KRD, wraz z prezesem Adamem Łąckim.

I tak Cię kocham
Gdy opadły emocje związane z wręczeniem Skrzydeł, podniosła się kurtyna i na scenę wyszli aktorzy Teatru Kamienica. Goście KRD obejrzeli przedpremierowy spektakl „I tak Cię kocham” o historii warszawskiego małżeństwa, a właściwie o tym, jak… z wdziękiem okręcać męża wokół palca. Osią przedstawienia jest drobne kłamstewko, które urosło do monstrualnych rozmiarów i narobiło sporo zamieszania. Na szczęście wszystko dobrze się skończyło, a perypetiom bohaterów towarzyszyły salwy śmiechu publiczności.
Potem był czas na taniec i rozmowy (oficjalne i nieoficjalne), odświeżanie znajomości i zawieranie nowych, a wszystko przy dźwiękach nastrojowej muzyki do późna w nocy.

Laureaci Skrzydeł KRD 2010

Alior Bank SA
Za aktywne wykorzystywanie w ocenie ryzyka kontraktu możliwości stworzonych przez Krajowy Rejestr Długów.

Bank Spółdzielczy Rzemiosła w Krakowie
Za konsekwentne stosowanie zasady, że proporcjonalnie do wzrostu wiedzy o klientach rośnie bezpieczeństwo bankowego skarbca.

Bank Zachodni WBK SA
Za uczynienie szeroko zakrojonych działań prewencyjnych, w tym weryfikacji w bazie danych Krajowego Rejestru Długów, która jest kluczowym elementem procesu oceny ryzyka kredytowego.

BIBBY FINANCIAL SERVICES Sp. z o.o.
Za udział w cyklu konferencji poświęconych zarządzaniu przedsiębiorstwem w programie Rzetelna Firma.

Cyfrowy Polsat SA
Za propagowanie etycznych zasad i najwyższej staranności w procesie udostępniania informacji gospodarczych.

Departament Regulacji Gospodarczych Ministerstwa Gospodarki
Za osobiste zaangażowanie pracowników departamentu w proces tworzenia przepisów, które w sposób rewolucyjny zmieniły system wymiany informacji gospodarczych, tworząc tym samym otoczenie prawne sprzyjające budowaniu bezpieczeństwa obrotu gospodarczego.

Katedra Finansów Szkoły Głównej Handlowej
Za promowanie wśród studentów wiedzy z zakresu funkcjonowania w Polsce systemu wymiany informacji gospodarczych.

Konferencja Przedsiębiorstw Finansowych w Polsce
Za wkład pracy w toku całego procesu legislacyjnego ustawy o udostępnianiu informacji gospodarczych i wymianie danych gospodarczych ze szczególnym uwzględnieniem działań mających na celu stworzenie takich zapisów ustawowych, które sprzyjałyby rozwojowi rynku wymiany informacji i tym samym zabezpieczały obrót gospodarczy.

Link4 Towarzystwa Ubezpieczeń SA
Za uczynienie standardem umów, których stałym elementem jest klauzula prewencyjna Krajowego Rejestru Długów.

Miasto Stołeczne Warszawa
Za wytrwałość w wykazywaniu, że dłużnikom alimentacyjnym nie należy pobłażać.

Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne SA w Krakowie
Za kompleksowe wykorzystanie możliwości, jakie daje Krajowy Rejestr Długów w uświadamianiu gapowiczom, że za przejazd komunikacją miejską trzeba zapłacić.

Raiffeisen Bank Polska SA
Za uczynienie systemu Krajowego Rejestru Długów integralną częścią procesu faktoringowego.

RWE POLSKA SA
Za kreatywność i aktywność w kształtowaniu właściwych postaw konsumenckich, w tym sumienności w regulowaniu rachunków.

Spółdzielcza Kasa Oszczędnościowo-Kredytowa „Rafineria”
Za pozycję lidera w gronie Kas Oszczędnościowo-Kredytowych w weryfikowaniu kredytobiorców w Krajowym Rejestrze Długów.

Volkswagen Leasing Polska Sp. z o.o.
Za wnikliwe analizowanie rzetelności płatniczej leasingobiorców w Krajowym Rejestrze Długów oraz propagowanie korzyści wynikających z tej współpracy w Volkswagen Financial Services AG.

Agnieszka Domka-Rybka z Gazety Pomorskiej
Za wrażliwość w opisywaniu problemu dzieci pokrzywdzonych przez dłużników alimentacyjnych.

Mirosława Szakun, doradca prawny Konferencji Przedsiębiorstw Finansowych w Polsce
Za nieocenione wsparcie merytoryczne w procesie tworzenia nowych zasad udostępniania informacji gospodarczych.

Janusz Weiss z Radia Zet
Za umiejętność wykorzystania lekkiej formy dziennikarskiej w objaśnianiu funkcjonowania poważnych instytucji.

Polska Telefonia Cyfrowa Sp. z o.o.
Za konsekwencję w propagowaniu, budowaniu i wykorzystywaniu w biznesowej działalności systemu informacji gospodarczej w Polsce.

Maciej Samcik z Gazety Wyborczej
Za upowszechnianie wiedzy o biurach informacji gospodarczej oraz wnikliwość w ocenie rzetelności ofert branży finansowej.