Ochrona danych osobowych w czasie pandemii

wtorek, 9 lutego 2021 r.

Ponad połowa z nas zauważyła, że w czasie pandemii oszuści częściej niż wcześniej próbują wyłudzić dane osobowe. Równocześnie wzrosła liczba osób, które takiej próby doświadczyły. Najbardziej boimy się wycieku z bazy firm i instytucji oraz tego, że damy się oszukać przestępcom wyłudzającym dane. Ich pomysłowym działaniom towarzyszy rosnąca niepewność i stale powiększające się grono osób, które nie potrafią się im przeciwstawić. To wyniki raportu Krajowego Rejestru Długów i serwisu ChronPESEL.pl. Eksperci radzą, jak nie dać się oszukać i zadbać o bezpieczeństwo swoich danych osobowych.

Raport Krajowego Rejestru Długów i serwisu ChronPESEL.pl „Ochrona danych osobowych w czasie pandemii” prezentuje wyniki badań dotyczących świadomości Polaków na temat oszustw i wyłudzeń w trakcie I i II fali epidemii koronawirusa. Porównanie odpowiedzi pozwoliło odpowiedzieć na pytania, jak zmieniło się podejście Polaków do ochrony danych osobowych w tym czasie oraz czy wyciągnęli wnioski po I fali epidemii. Udzielone przez respondentów odpowiedzi umożliwiły również stworzenie portretu oszustów wyłudzających wrażliwe dane. Badania zostały przeprowadzone w kwietniu i listopadzie 2020 r. przez IMAS International na zlecenia Krajowego Rejestru Długów i serwisu ChronPESEL.pl na próbie 515 osób.