Wpływ koronawirusa na płynność finansową firm

czwartek, 2 kwietnia 2020 r.

Zwolnienie z płacenia składek na ZUS i podatków oraz obniżenie kosztów pracy – to najczęściej oczekiwane przez małe firmy formy wsparcia ze strony rządu w obliczu kryzysu wywołanego pandemią koronawirusa. Takie wyniki przyniósł najnowszy sondaż wykonany na zlecenie Krajowego Rejestru Długów przez IMAS International.

Zatory płatnicze to od lat jedno z największych utrapień mikro i małych firm, szczególnie dotkliwe teraz, gdy gospodarka stanęła z dnia na dzień. 27% firm przyznaje, że choć ma pieniądze, to nie płaci swoim kontrahentom, bo woli trzymać gotówkę na czarną godzinę. 63% podejrzewa o to innych. Zamknięci w biurach lub domach przedsiębiorcy szukają więc rozwiązań online, by uniknąć bankructwa.
Najnowsze badanie KRD pokazuje eskalację problemów związanych z regulowaniem płatności w okresie pandemii. 44% firm ma kłopot z terminową opłatą faktur przez to, że inni im nie płacą, a 42% przyznaje, że straciło zaufanie do wiarygodności finansowej swoich kontrahentów w obliczu pandemii koronawirusa.
Epidemia zmieniła też sposób reakcji firm, które coraz częściej przestawiają się na usługi online i same też szukają rozwiązań dostępnych przez Internet.