Sytuacja finansowa branży turystycznej przed rozpoczęciem sezonu

wtorek, 25 kwietnia 2017 r.

Najnowsze dane Krajowego Rejestru Długów wskazują na delikatną poprawę sytuacji finansowej
w branży turystycznej. Wynika z nich, że co prawda od początku lutego 2016 r. do marca 2017 r. zwiększył się poziom całkowitego zadłużenia notowanego w KRD BIG SA o około 2 mln zł – z prawie 12,8 mln zł do 14,8 mln zł, ale równolegle zmniejszyła się liczba dłużników – z 458 do 440. Znacznym zwiększeniem popularności cieszy się również tegoroczna oferta biur podróży, co może być jednym z pozytywnych efektów utworzenia Turystycznego Funduszu Gwarancyjnego. Parterem ogólnopolskiego raportu KRD pt. „Sytuacja finansowa branży turystycznej przed rozpoczęciem sezonu” jest Izba Turystyki Rzeczypospolitej Polskiej.

Szczęśliwie wygląda jakby pamiętny kryzys w branży z 2012 roku miał się w najbliższym czasie nie powtórzyć. Sytuacja gospodarcza w kraju od lat systematycznie polepsza się, a po regresie z końcówki poprzedniej dekady powoli nie ma śladu. Poprawa sytuacji materialnej Polaków w bezpośredni sposób wpływa również na lepsze wyniki branży turystycznej, która obecnie kreuje około 6% PKB. Z pewnością pozytywny wpływ na popyt oferty biur podróży ma program 500+, a także powstanie Turystycznego Funduszu Gwarancyjnego. Z jednej strony Polaków w większym stopniu stać na wyjazd, a z drugiej wzrasta zaufanie do firm z branży. Jak pokazują jednak dane, nie wszystkie biura mogą powiedzieć, że są wolne od kłopotów finansowych.

Adam Łącki
prezes Zarządu Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej SA

Wydaje się także, że niepokoje w niektórych popularnych wśród Polaków regionach turystycznych, nie mają wielkiego wpływu na branżę. Jeśli jeszcze kilka lat temu kosztem Egiptu czy Turcji chętniej wybierane były Włochy, Bułgaria, Hiszpania lub inne kraje europejskie, to teraz zauważalny jest powrót do łask właśnie krajów Afryki Północnej czy wspomnianej Turcji. Pokazuje to, że touroperatorzy potrafią szybko zmieniać swoją ofertę i dostosować ją do oczekiwań klientów oraz zmieniającej się globalnie sytuacji.