FINANSOWY PORTRET MŁODYCH

niedziela, 1 czerwca 2014 r.

Instytut badawczy Millward Brown przeprowadził badanie kondycji finansowej młodych na zlecenie Krajowego Rejestru Długów. W ząłączniku cztery części badania: młodzi zarabiają, mlodzi wydają, mlodzi pożyczają, mlodzi mieszkają.

Dzisiejsi dwudziesto-, trzydziesto-latkowie to pokolenie osób wychowanych w wolnej Polsce. Mieli szerszy dostęp do wykształcenia, a także możliwości poznawania świata. Z drugiej strony ich wchodzenie w dorosłość to rozwój kapitalizmu i słabnąca rola pomocy ze strony państwa, a w późniejszym czasie nadejście kryzysu gospodarczego i rosnące bezrobocie. Okres wielu burzliwych przemian politycznych i gospodarczych nie pozostaje bez związku z tym, jak radzi sobie młode pokolenie. Dzisiejsze czasy wymagają od nich wiele samodzielności, także ekonomicznej.

Sytuacja finansowa młodych może służyć za punkt odniesienia do tego co dzieje się w całej gospodarce. Czas, w którym wejdą na rynek pracy, a także ich mobilność zawodowa, przedsiębiorczość, poziom życia i wykształcenie ma wpływ na przyszłość naszego kraju. Z drugiej strony, ich dzisiejsze problemy, jak rosnące bezrobocie, brak stabilizacji, czy trudność w dostępie do mieszkań, pokazuje jaki poziom życia będą reprezentować za kilka lat.

Krajowy Rejestr Długów Biuro Informacji Gospodarczej postanowił sprawdzić jak radzi sobie najmłodsze pokolenie pracujących Polaków. Na nasze zlecenie Instytut badawczy Millward Brown przeprowadził badanie „Finansowy portret młodych”.

Nasze badanie pokazało, że sytuacja finansowa młodych Polaków jest trudna. Duże bezrobocie, a także znaczący udział umów śmieciowych wśród pracujących Polaków, rosnące koszty życia to główne problemy młodych. Dlatego w dużej mierze korzystają z pomocy rodziców. W dzisiejszych czasach granica samodzielności jest bardzo płynna. Niegdyś wiązała się z ukończeniem edukacji, zdobyciem pracy i założeniem rodziny. Dzisiaj nic nie jest jednoznaczne. Młodzi ludzie wciąż się doszkalają, nie mają stałej pracy, a także przesuwają decyzje o założeniu rodziny i rozpoczęciu życia „na swoim”. Bardzo często nie mają przy tym szansy na „dorobienie się”, zgromadzenia oszczędności, zakup mieszkania i sprzętów potrzebnych do samodzielnego życia. Z drugiej strony kreowany przez media styl życia oraz konsumpcyjne nastawienie do świata sprawia, że wielu z nich decyduje się na życie na kredyt i zaciąganie zobowiązań finansowych. Koszty życia gospodarstw domowych są wysokie, a sytuacja na rynku pracy bardzo dynamiczna, dlatego młodzi być ostrożni. Ważne aby pamiętali o tym, by zachować umiar i nie popaść w spiralę długów już na początku swojej samodzielności. Na „dorobienie się” mają przecież całe życie – mówi Adam Łącki, prezes Zarządu Krajowego Rejestru Długów.

Badanie zrealizowane przez instytut badawczy Millward Brown na reprezentatywnej probie Polaków w wieku od 18. do 35. roku życia (N=1021). Dobór metodą losowo-kwotową.