Wtorek, 28 lutego 2012 r.
Efektywne zarządzanie należnościami z Akademią KRD
Jak negocjować spłatę zadłużenia, odzyskiwać należności oraz bezpiecznie zawierać umowy w obrocie gospodarczym – te i wiele innych umiejętności zdobędą studenci podyplomowych studiów Międzynarodowej Wyższej Szkoły Logistyki i Transportu we Wrocławiu. A wszystko to dzięki współpracy uczelni z Akademią Krajowego Rejestru Długów.
Studia adresowane są w szczególności do pracowników administracyjnych, finansistów, księgowych, prawników i windykatorów. Po ich ukończeniu absolwenci uzyskają ceniony na rynku certyfikat eksperta ds. dochodzenia należności w zawodzie windykatora.
- Bezpieczeństwo finansowe i umiejętność zarządzania należnościami to obecnie temat numer jeden w każdym przedsiębiorstwie – zauważa Maciej Kaczmarski, twórca Krajowego Rejestru Długów. - Niestety rzeczywistość pokazuje, że polskie firmy wciąż mają problem z zatorami płatniczymi, powstałymi na skutek niepłacenia faktur przez klientów i kontrahentów. Nie znają narzędzi windykacyjnych, nie wiedzą, jak chronić swój biznes przed ryzykownymi transakcjami. Uświadamianie i kształcenie w tym zakresie jest zatem koniecznością. Kto zaś zrobi to lepiej jeśli nie eksperci, którzy na co dzień mają do czynienia z problematyką długów i ich odzyskiwaniem? Nasza współpraca z uczelnią wynika więc z naturalnej potrzeby edukowania – dodaje Kaczmarski i wyjaśnia: - Dlatego właśnie zaangażowaliśmy się w uruchomienie tego kierunku na studiach.

Główną misją Międzynarodowej Wyższej Szkoły Logistyki i Transportu we Wrocławiu jest wsparcie polskiej przedsiębiorczości poprzez kształcenie i rozwój kadr. Międzynarodowy charakter uczelni i bogaty program nauczania pozwalają na zdobycie wiedzy i kwalifikacji na europejskim poziomie.

- Siłą studiów podyplomowych Efektywne Zarządzanie Należnościami na MWSLiT jest nie tylko profesjonalny program nauczania wsparty o panele dyskusyjne z gośćmi ze świata biznesu, ale też unikalny na rynku certyfikat, dokumentujący zdobytą wiedzę i doświadczenie wymagane w zawodzie windykatora – zapewnia kanclerz uczelni Janusz Pawęska. – To swego rodzaju przepustka, ułatwiająca rozwój kariery w firmach i instytucjach, zarówno publicznych, jak i prywatnych. Dodatkową atrakcją tego kierunku może być fakt, że pięciu najlepszych studentów ma zagwarantowany staż w firmie windykacyjnej. Jest to efekt naszych rozmów z partnerami – dodaje Pawęska.

Studenci w ramach prowadzonych warsztatów nauczą się korzystać z nowoczesnych narzędzi informatycznych do zarządzania należnościami. Po zakończeniu studiów otrzymają dostęp do forum dyskusyjnego z możliwością zadawania pytań ekspertom z Akademii Krajowego Rejestru Długów.

Zainteresowanych informujemy, że jeszcze tylko do 31 marca można składać podania na studia podyplomowe Efektywne Zarządzanie Należnościami. Formularz rekrutacyjny dostępny jest na stronie www.akademiakrd.pl lub w Dziekanacie Studiów Podyplomowych Międzynarodowej Wyższej Szkoły Logistyki i Transportu we Wrocławiu.