Czwartek, 18 listopada 2010 r.
Legalne i nielegalne listy zadłużonych lokatorów
Jak wynika z szacunków Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej SA, zadłużenie lokatorów w Polsce szybko rośnie. W sierpniu 2008 r. wynosiło 1,531 mld zł, natomiast na koniec września 2010 roku sięgnęło już ok. 2,305 mld zł. Spółdzielnie mieszkaniowe starają się walczyć z tym trendem, czasem sięgając po nielegalne metody.
Wywieszanie list zadłużonych lokatorów na klatkach schodowych przez spółdzielnie mieszkaniowe jest jednym ze sposobów, za pomocą którego starają one poradzić sobie z narastającym lawinowo problemem niepłacenia czynszów. Jest to metoda niezbyt skuteczna, a na pewno niezgodna z prawem, gdyż narusza prawo do ochrony danych osobowych lokatorów i może skutkować pociągnięciem spółdzielni do odpowiedzialności karnej.

Podstawę prawną przetwarzania danych osobowych członków spółdzielni mieszkaniowych stanowi Ustawa o spółdzielniach mieszkaniowych oraz Prawo spółdzielcze. Żaden z tych aktów prawnych nie pozwala na podawanie do publicznej wiadomości danych osobowych dłużników. Odnosi się to zarówno do wywieszania takich informacji na klatce schodowej, jak i w innym powszechnie dostępnych miejscach. Nie oznacza to jednak, że spółdzielnie mieszkaniowe są bezradne wobec niepłacących lokatorów. Zgodnie z przepisami mają one prawo przetwarzać informacje o swoich członkach, a to daje im możliwość umieszczenia informacji o dłużnikach w Krajowym Rejestrze Długów.

- KRD współpracuje od lat z tym sektorem w odzyskiwaniu długów, z naszych usług korzysta ponad 1,4 tys. spółdzielni w Polsce. Skuteczność w przypadku tych spółdzielni, które aktywnie korzystają z naszych usług, wyniosła w 2009 roku 42,46% wzrostu spłacalności zaległego czynszu – mówi Adam Łącki, prezes Zarządu Krajowego Rejestru Długów.

Osoby, które zostaną dopisane jako dłużnicy do Krajowego Rejestru Długów mają ogromne problemy z uzyskaniem kredytu, zrobieniem zakupów na raty, podpisaniem umowy z operatorem telewizji kablowej, dostawcą Internetu, czy też z kupnem telefonu komórkowego na abonament.

Każda spółdzielnia, współpracująca z KRD otrzymuje dodatkowo naklejki (takie jak w załączniku), które z jednej strony pokazują jak nie płacąc czynszu lokator działa na szkodę swoją i swoich sąsiadów, z drugiej strony przestrzegają przed konsekwencjami bycia notowanym w Krajowym Rejestrze Długów. Te naklejki trafiają na klatki schodowe, bramy i w ten sposób przypominają im o zaległych czynszach. Spółdzielnie mają również prawo stosować specjalne pieczęcie prewencyjne na blankietach wpłat informujące o współpracy z KRD. To wszystko razem działa bardzo skutecznie, motywując dłużników czynszowych do zapłaty.