Wpływ koronawirusa na podróże Polaków

wtorek, 21 kwietnia 2020 r.

40% Polaków zamierza wyjechać na wakacje lub wycieczkę w ciągu 6 miesięcy od zakończenia pandemii koronawirusa i wygaśnięcia zagrożenia epidemiologicznego. Największe szanse na skorzystaniu z fali powrotu turystów mają krajowe firmy. 66% rodaków chce bowiem spędzić urlop w Polsce – to wnioski, jakie płyną z badania IMAS International przeprowadzonego w połowie kwietnia br. na zlecenie Krajowego Rejestru Długów. Na pozytywny obrót spraw z nadzieją czekają przedstawiciele branży turystycznej, której zadłużenie wynosi już ponad 21,5 mln zł.

W ostatnich latach podróżowanie stało się bardzo popularne. W badaniu CBOS przeprowadzonym jeszcze na początku tego roku 64% Polaków deklarowało zamiar wyjazdu w celach wypoczynkowych. Niestety wraz z nadejściem epidemii proporcje się odwróciły. Z kwietniowego badania Krajowego Rejestru Długów przeprowadzonego przez IMAS International, wynika już, że 60% Polaków prawdopodobnie nie wyjedzie na urlop w ciągu pół roku po zażegnaniu kryzysu epidemiologicznego. Jednak 40% z nas chce wyjechać w celach turystycznych, a zdecydowana większość (66%) urlop spędzi w kraju. 7% wypoczynek chce spędzić i w Polsce i za granicą, zaś w inne rejony globu planuje się udać co piąty badany.