Portfel należności polskich przedsiębiorstw - październik 2019 r.

poniedziałek, 18 listopada 2019 r.

Badanie „Portfel należności polskich przedsiębiorstw” rozpoczęto w pierwszym kwartale 2009 roku. To wspólny projekt Związku Przedsiębiorstw Finansowych w Polsce (dawniej Konferencji Przedsiębiorstw Finansowych w Polsce) i Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej SA. Jego celem jest bieżące monitorowanie portfela należności w polskich przedsiębiorstwach, a także obsługi zobowiązań przez polskie przedsiębiorstwa. Prezentujemy raport z III kwartału 2019 roku.

W III kwartale br., po raz pierwszy od lipca 2018 roku, wskaźnik INP (Indeksu Należności Przedsiębiorstw) wzrósł do 86,4 pkt. Wpłynęły na to m.in.: spadek udziału przeterminowanych należności w portfelach przedsiębiorstw (z 25,4% do 22,2%) oraz krótszy czas oczekiwania na płatności (z 4 miesięcy i 6 dni do 3 miesięcy i 25 dni).

Krajowy Rejestr Długów Biuro Informacji Gospodarczej SA