KOSZTY ŻYCIA W POLSCE

wtorek, 4 września 2018 r.

Statystyczne gospodarstwo domowe ma do zapłaty co miesiąc zobowiązania na kwotę 1572 zł, podczas gdy trzy lata temu było to 976 zł. 70 proc. Polaków uważa, że koszty życia w Polsce są wysokie lub bardzo wysokie. Takie wnioski płyną z drugiej edycji raportu "Portfel statystycznego Polaka" Krajowego Rejestru Długów opracowanego na podstawie wyników badania Kantar Millward Brown.

Według deklaracji kwoty comiesięcznych rachunków, w porównaniu do badania z 2015 roku, wzrosły aż o 61 proc. Średnio Polacy płacą 193 zł za prąd, 102 zł za telefon, 108 zł za wodę, 52 zł za wywóz nieczystości, 68 zł za Internet, 83 zł za telewizję kablową lub satelitarną, 116 zł za gaz, 514 zł za czynsz i 336 zł za energię cieplną. Najdotkliwiej wysokość comiesięcznych opłat odczuwają osoby z wykształceniem podstawowym - 82 proc. oraz emeryci i renciści - 80 proc. To właśnie w portfelach tych dwóch grup, po opłaceniu wszystkich rachunków, zostaje najmniej pieniędzy (u osób z wykształceniem podstawowym - 596 zł oraz u emerytów i rencistów - 775 zł).  Najwięcej pieniędzy do dyspozycji po uregulowaniu wszystkich stałych zobowiązań pozostaje osobom od 25. do 34. roku życia oraz osobom z wyższym wykształceniem - jest to średnio ponad 2600 zł, czyli niemal o tysiąc złotych więcej powyżej średniej, która wynosi prawie 1679 zł.