Hurt i detal u progu niepewności, czyli sytuacja finansowa w branży handlowej

czwartek, 8 marca 2018 r.

O ile ubiegły rok był dla branży handlowej korzystny, o tyle bieżący stoi pod znakiem zapytania. Ustawa o zakazie handlu w niedziele czy ograniczenie nocnej sprzedaży alkoholu – budzą wśród przedstawicieli branży uzasadniony niepokój. Atmosferę niepewności dodatkowo potęguje rosnące zadłużenie, które – według Krajowego Rejestru Długów – wynosi już ponad 3 mld zł.

Według danych Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej w lutym łączny dług branży handlowej wyniósł już ponad 3 mld zł. To niemal 800 mln zł więcej niż jeszcze rok temu (gdy wynosił on 2,27 mld zł) i ponad 2 mld zł więcej niż 3 lata temu (gdy stanowił niecały miliard zł).

Powoli tradycją staje się to, że hurtownicy mają większe kłopoty z płynnością finansową niż detaliści. Obecnie zadłużenie w handlu hurtowym wynosi 1 680 274 238,69 zł, podczas, gdy w handlu detalicznym jest o 300 mln zł mniejsze (1 357 381 063,20 zł). W ubiegłym roku ten stosunek wyglądał niemal identycznie.

Ponad 81 tysięcy zadłużonych firm handlowych ma ponad 345 tysięcy niezapłaconych faktur, a średnie zadłużenie wynosi 37,5 tys. zł. Pierwszą trójkę najbardziej zadłużonych województw stanowią: mazowieckie, śląskie i wielkopolskie. Górują nad pozostałymi nie tylko łącznym zadłużeniem, ale też liczbą zobowiązań i dłużników.