Polskie hotelarstwo dynamicznie rośnie, ale nie wszyscy wytrzymują tempo - sytuacja finansowa w branży noclegowej

wtorek, 20 czerwca 2017 r.

Raport Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej SA „Polskie hotelarstwo dynamicznie rośnie, ale nie wszyscy wytrzymują tempo – sytuacja finansowa w branży noclegowej” to analityczne zestawienie danych dotyczących zadłużenia firm oferujących usługi  noclegowe. W publikacji zamieszczone są informacje pochodzące z bazy danych KRD o liczbie dłużników i wartości ich zobowiązań w podziale wojewódzkim. Ponadto, publikacja zawiera informacje o głównych kategoriach wierzycieli hoteli, moteli, pensjonatów, domów noclegowych, gospodarstw agroturystycznych, ośrodków wczasowych i kolonijnych oraz pól kempingowych. Raport pokazuje także jakiego rodzaju podmioty są zadłużone u badanej grupy przedsiębiorstw. Analiza zawiera również dane historyczne, tak aby zaprezentować szerszy trend kształtowania się zadłużenia w polskim hotelarstwie.

Polska nie należy do grupy krajów tradycyjnie kojarzonych z turystyką i wypoczynkiem, jak Hiszpania czy Grecja. Ostatnie lata jednak pokazują, że powoli sytuacja się zmienia i można zacząć mówić o modzie na Polskę. Integracja europejska czy organizacja ważnych międzynarodowych wydarzeń, takich jak: Euro 2012, szczytu NATO w Warszawie czy Światowych Dni Młodzieży w Krakowie, zbliżyły nasz kraj do reszty świata, a także były doskonałą okazją do zaprezentowania oferowanych przez niego walorów i atrakcji. Hotelarze
również zdecydowanie zyskują na stale rosnącej roli biznesowej Polski w regionie. Trend ten potwierdzają dane GUS. Jeśli jeszcze w marcu
2010 roku, odnotowano 285,8 tys. gości z zagranicy korzystających z dostępnej bazy noclegowej, to już w tym samym miesiącu 2016 roku było ich 419,9 tys., a w 2017 r. 449,1 tys1. Oznacza to, że w ciągu ostatnich siedmiu lat liczba obcokrajowców przyjeżdżających do Polski turystycznie lub biznesowo wzrosła aż o 57,1%.

Na ten trend nakłada się też fakt, że sami Polacy coraz chętniej korzystają z lokalnej oferty noclegowej. W marcu ubiegłego roku łączna ich liczba wyniosła 1,37 mln, a w analogicznym miesiącu 2017 r. było ich już 1,66 mln. Porównując do siebie 2016 i 2015 r., z polskiej bazy noclegowej skorzystało w sumie 2 mln osób więcej (odpowiednio 28,9 mln i 26,9 mln). W samym pierwszym kwartale bieżącego roku było to już 5,8 mln (o 700 tys. więcej niż rok temu), a należy pamiętać, że sezon wakacyjny jeszcze przed nami.

Za wzrostem popytu na ofertę polskich hotelarzy idą znaczące inwestycje, a także przyrost rentowności biznesu, w porównaniu do innych rynków europejskich. Pod koniec lipca 2015 roku w Polsce funkcjonowało 10 024 obiektów noclegowych. W zeszłym roku było ich już 10 1252. Najbliższe lata, według prognoz, mają prezentować się równie pozytywnie, a w niedalekiej przyszłości powinnyśmy być świadkami otwierania kolejnych hoteli, w tym znanych, globalnych marek. Za inwestycjami w branży hotelarskiej przemawia wskaźnik RevPar (średni przychód z jednego pokoju hotelowego). Za pierwsze osiem miesięcy ubiegłego roku w przypadku Polski wyniósł on +11,7%, co było drugim wynikiem w Europie.