Czwartek, 16 czerwca 2016 r.
Długi wobec spółdzieni mieszkaniowych jeszcze szybciej trafią do KRD
DomConsult Sp. z o.o. oraz Krajowy Rejestr Długów Biuro Informacji Gospodarczej zakończyły prace nad rozwiązaniem umożliwiającym automatyczne przekazywanie do Krajowego Rejestru Długów informacji o zaległościach czynszowych członków wspólnot i spółdzielni mieszkaniowych.
Obie firmy nawiązały współpracę jesienią ubiegłego roku. Jej celem było opracowanie rozwiązania informatycznego łączącego systemy ERP zarządców nieruchomości z bazą danych- Krajowego Rejestru Długów BIG SA. Oddane do użytku rozwiązanie nosi nazwę: „KONEKTOR GRANIT-KRD” i jest przeznaczona dla tych zarządców, którzy korzystają z produkowanego przez DomConsult systemu GRANIT. Nie ma jednak przeciwwskazań, aby korzystali z niej także użytkownicy systemów  pochodzących od innych producentów.

Jak to działa?

„KONEKTOR GRANIT-KRD” umożliwia  pełną automatyzację dopisywania, aktualizacji oraz usuwania dłużników z Krajowego Rejestru Długów.. Cały proces odbywa się zgodnie z zachowaniem ustawowych terminów i procedur związanych z obsługą przeterminowanych zobowiązań. Zwalnia to pracowników działu windykacji od nieustannego przeglądania listy długów i sprawdzania czy przeterminowane zobowiązania trafiły już do KRD, a te które tam figurują lecz są już uregulowane, zostały we właściwym terminie usunięte. Dzięki tej funkcjonalności, pracownicy odpowiedzialni za windykację należności mogą koncentrować się na innych zadaniach.